• Nyheter och händelser 

    Ta del av vad som händer hos SFK och inom kultur- och fritidsbranschen. 

InSpira-priset tilldelas Helsingborg Stad

Sveriges första träningsanläggning för gamers är en fritidsverksamhet där spel möter rörelse. På bara några månader efter öppnandet i september 2022 har anläggningen lyckats samla ett stort antal medlemmar, och intresset ökar hela tiden.

Priset "Inspira" är en hyllning till projekt, aktiviteter och verksamheter inom kultur- och fritidssektorn som banar väg för en främjande och hållbar samhällsutveckling. Det framhäver och premierar kommunala förvaltningar, deras chefer, medarbetare och politiker som på ett nyskapande, modigt och unikt sätt har utmärkt sig under det gångna året. Priset, som består av en skulpturen ”Vid sidan om segern” av konstnären Samot Nosslin, delades under gårdagen ut i samband med en mindre ceremoni.

Därför vinner Helsingborgs stad Inspira-priset
Årets Inspira-pris tilldelas Helsingborgs stad för deras banbrytande och visionära arbete med att integrera gaming och fysisk aktivitet i en unik träningsanläggning. Tillsammans med företaget Fuzed har Helsingborg skapat en innovativ mötesplats där ungdomars passion för e-sport kombineras med rörelseglädje och en hälsosam livsstil, vilket främjar både fysisk och psykisk hälsa i en tid då många unga tillbringar alltmer tid framför skärmar.

- Verksamheten främjar en aktiv livsstil genom att erbjuda en plattform där fysisk aktivitet möter digitalt intresse, samtidigt som de bidrar till att bygga kunskap och insikter om hur man kan skapa en balanserad och hälsosam framtid för kommande generationer, säger Daniel Nilsson, Fritidschef i Helsingborgs stad.

Mötesplatsen är ett föredömligt exempel på hur man kan angripa samtidens utmaningar genom att kombinera digitala och fysiska världar på ett sätt som engagerar och motiverar. Med sitt anpassningsbara LED-sportgolv och sin genomtänkta kostpolicy visar mötesplatsen att det är möjligt att skapa en stimulerande och hälsosam miljö som lockar tusentals unga från såväl Helsingborg som omkringliggande områden. Arbetet har inte bara fångat ungdomarnas intresse, utan har också blivit en katalysator för samarbete mellan skolor, idrottsföreningar och andra samhällsaktörer.

- Det är med stor glädje vi tilldelar Helsingborgs stad årets Inspira-pris för deras enastående insatser för att forma ett mer hälsosamt och engagerat samhälle, säger Mia Wallengren, styrelseordförande i Sveriges Fritid och Kulturchefsförening.

Postat 2024-08-21